АПИ търси кой да ремонтира опасните мостове

Кандидатите трябва да имат минимум 7 млн. лв. без ДДС реализирани приходи от договори за строителство

7074 ~ 2 мин. четене

Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) обяви обществена поръчка за избор на фирма-изпълнител на трите опасно виадукта на магистралите „Хемус” и „Тракия”, съобщиха от ведомството. Това са виадукт „Вършилата” и съоръжението преди село Церово от „Тракия”, и „Бебреш” преди тунел „Топли дол” на „Хемус”.

И на трите съоръжения са установени дефекти и повреди. Затова е необходимо да се предприемат неотложни ремонти, които да гарантират пътната безопасност. Предвижда се ремонт на пътното платно, връхната конструкция и долното строене, както и на прилежащите терени, обясниха от АПИ.

Няколко фактора обаче не позволяват да се направи прогнозна стойност на ремонта. Един от тях е критичното състояние на съоръженията, заради което се налага извънреден способ за възлагането на строителни работи по възстановяването на съоръженията. Рисковете свързани с ремонтните дейности, които могат да възникнат на трите моста не могат да бъдат определени заради липсата на специализирана техника и време за подробен оглед на пътните плочи, греди, ригели и други носещи елементи, добавят от пътната агенция.

От друга страна единствено след подробни изчисления могат да бъдат определени допълнителните усилващи и конструктивни подобрения, които да приведат съоръженията във вид, отговарящ на съвременните изисквания за мостово строителство.

Кандидатът трябва да изпълнява няколко изисквания за икономическо и финансово състояние. За последните 3 години да има не по-малко от 7 млн. лв. без ДДС реализирани приходи от договори за строителство (включително ново строителство, реконструкция, основен ремонт, рехабилитация) на мостове, виадукти и други пътни съоръжения, саниране и усилване на пътни съоръжение с торкретбетон и други методи.

Освен това трябва да има достъп до собствени финансови ресурси, кредитна линия или еквивалентен финансов инструмент в размер не по-малък от 700 хил. лв. без ДДС.

Кандидатът, който иска да ремонтира виадуктите трябва през последните 5 години да е изпълнил договор/и за ново строителство и/или реконструкция, основен ремонт, рехабилитация на 3 съоръжения с отвор по-голям от 20 метра с обща дължина над 100 метра.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 18 месеца, а документите на фирмите-кандидати ще се приемат в АПИ до 17 ч. на 15 юни 2012 г.Подкрепи Economic.bg