Airbus подготвя тестов полет на A350 XWB

Пътническият самолет се смята за машината, която ще се противопостави на Boeing Dreamliner

312 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейският производител на самолети - Airbus се подготвя за първия изпитателен полет на луксозния A350 XWB. Пътническият самолет се смята за машината, която ще се противопостави на американския Boeing Dreamliner, пише Business Insider. Сред предимствата на самолета ще са икономичност, удобство и елегантния дизайн.

Проектът за A350 XWB се разработва от близо десетилетие и ще бъде един от първите комерсиални джетове, който ще бъде направен основно от композитни материали вместо от метал.

Самолетът ще се предлага на авиокомпаниите в три разновидности. Най-големият модел - А350-1000 ще има капацитет от 350 души и ще може да прелита близо 15 500 км. с едно презареждане. Най-малкият - А350-800 ще побира 250 човека, а А350-900 - 300 души.

Засега от Airbus не са определили официално датата на първия тестов полет, но се спекулира, че той може да се случи по време на авиоизложението в Париж следващата седмица.

През 2011 г. Boeing пусна своята перла Dreamliner и бързо завзе пазарен дял. Поръчките не спираха да валят, докато през тази година се оказа, че самолетът има сериозен проблем с акумулаторите. Това принуди властите в САЩ да свалят всички самолети на земята за подмяна на потенциално опасните части.

В мащабната битка за надмощие на авиопазара от Boeing успяваха да дръпнат пред Airbus, след като през септември 2011 г. пуснаха своя Dreamliner. Сериозен проблем с акумулаторите през януари 2013 г. принуди властите в САЩ да свалят всички самолети на земята за подмяна на потенциално опасните части. Цялата история накърни репутацията на щатския производител.

Подкрепи Economic.bg