Акциите на Nokia поскъпнаха с 45%

Днес Microsoft обяви, че ще купи подразделението на Nokia за производство на мобилни телефони за 7.2 млрд. долара

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Новината за сделката между Microsoft и Nokia се прие изключително положително от инвеститорите, и на борсата в Хелзинки акциите на финландската компания поскъпнаха с 45%. В понеделник търговията с акциите на Nokia затвори при цена от 2.964 евро за брой, а днес отвори при 4.3 евро за брой. Към 16 ч. книжата на компанията се търгуваха за 4.29 евро за брой.

Днес Microsoft обяви, че ще купи подразделението на Nokia за производство на мобилни телефони за 7.2 млрд. долара (5.44 млрд. евро). От тази сума 3.79 млрд. евро са за отдела за разработка на телефони, а за 1.65 млрд. евро американската компания ще придобие всички патенти на Nokia. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на първото тримесечие на 2014 г.

Сделката между Microsoft и Nokia е най-голямата за производител на безжични устройства, след като Google придоби подразделението за мобилни телефони на Motorola през 2012 г. За Microsoft сделката е втората по големина в историята, след като през 2011 г. плати 8.5 млрд. долара за Skype.

"Това е голяма трансформация, но точно това е онова, което трябва да свършиш в технологичния бизнес, ако искаш да се движиш напред", каза  главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър в интервюто за предаването The Pulse. "Вдъхновен съм от това, което постигнахме за тези две години и половина, в които изграждахме това партньорство с Nokia. Приятно ни е да извършим това придобиване като начин да насърчим още повече позициите си с Windows Phones", заяви Bloomberg Балмър.

Подкрепи Economic.bg