Акционерите поискаха обратно изкупуване в Yahoo!

Раздаването на дивидент може да бъде разглеждано като мълчаливо признание, че управлението страда от липсата на свежи идеи

92 ~ 1 мин. четене

Новият изпълнителен директор на Yahoo! Мариса Майер съвсем скоро може да влезе в първата по-сериозна битка с някои от големите акционери в компанията. Инвеститорите в Yahoo! призовават главния изпълнителен директор Майер за обратно изкупуване на акции вместо да плащат дивидент с 3 млрд. долара, пише Bloomberg.

Разпределението на дивидент стана възможен след продажбата на дял в китайската онлайн компания Alibaba Group Holding.

Според акционерите обратно изкупуване ще даде сигнал, че Майер има доверие в перспективите за растеж на Yahoo и в способността си да използват новаторски продукти, за да привлече потребители и рекламодатели, които са избягали Google и Facebook Inc. От друга страна раздаването на дивидент може да бъде разглеждано като мълчаливо признание, че управлението страда от липсата на свежи идеи, за да съживи бизнеса си и вместо това трябва да разчитат на редовни парични разходи, за да задържи инвеститорите.

Обратно изкупуване, акциите на Yahoo, може да удвои цената им до 32 долара в рамките на една година, заяви Брет Harriss, анализатор в Gabelli & Co. Yahoo заяви, че ще върне постъпленията от сделката за Alibaba на инвеститорите, без да уточнява кога и как.

Подкрепи Economic.bg