Съдът отхвърли искането на омбудсмана срещу банките

Мнението на БНБ също е, че разпоредбата не противоречи на Конституцията

92 ~ 1 мин. четене

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на омбудсмана на Република България за обявяване като противоконституционна на разпоредбата, според която банките могат да се снабдяват със заповед за изпълнение на вземанията от свои длъжници. Това се казва в излязлото преди минути решение на КС, с което разполага Информационна Агенция Икономика.

"Отхвърля искането на омбудсмана на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 417, т. 2 от Гражданския процесуален кодекс" се казва в решението на КС, което е защитено с 10 страници аргументи.

Според разпоредбата банките могат да изискват заповед, с която да си получат вземанията от длъжници на базата на документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват въпросните вземания. Според омбудсмана тази разпоредба противоречи на Конституцията, но според съда е точно обратното.

В свое становище, публикувано в края на юли, Българска народна банка (БНБ) обяви за "неоснователно" направеното от омбудсмана предложение. Според БНБ разпоредбата не само не противоречи на Конституцията, но създава необходим и ефективен механизъм за своевременно събиране на банковите вземания, който е доказал надеждното си функциониране в продължение на десетилетия, без да са създадени каквито и да било проблеми в правната система и изпълнителния процес.

Подкрепи Economic.bg