Акция „багер“ в Созопол

Ще бъдат съборени няколко незаконно вдигнати етажи

Акция "багер" започна в Созопол. Няколко незаконни къщи са в поредния списък за събаряне на РДНСК-Бургас, съобщи агенция Стандарт нюз.

Този път не става въпрос за цели сгради, а само за незаконно вдигнати етажи. В първата серия в Созопол са три къщи, за които всички съдебни спорове са приключили в полза на строителния контрол.

За тях вече са издадени заповеди за принудително събаряне, след като е изтекъл срокът, в който собствениците са имали възможност сами да премахнат незаконните етажи. Акцията край морето вчера обхвана само два от трите обекта. Причината е нередовно връчване на предупредителен протокол за третия обект. От РДНСК уточниха, че е въпрос на дни да се приключи и с този случай.

И трите къщи се намират в центъра на Созопол, в сърцето на Стария град. Собствениците им са вдигнали допълнителни етажи без никакви строителни разрешителни и други необходими документи. Тъй като не става въпрос за цели сгради, от РДНСК обясниха, че в случая не е възможно да се използват багери.

За да не се засегне законната част на къщите, разрушаването е възложено на строителни бригади, които ще работят на ръка. В списъка за събаряне са още няколко обекта в Созопол, но за тях още се водят дела в съда. Очаква се процедурите да бъдат финализирани в края на туристическия сезон и през есента да бъдат премахнати.

Коментари: 0