Алжир ще инвестира в земеделието ни

България има капацитет за износ на готови храни и месо

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Алжир има желание да инвестира в българското земеделие. Това стана ясно след срещата на земеделския министър Димитър Греков с посланника на Алжир у нас Н. Пр. Ахмед Буташ. По думите на Греков за България е важно да възстановидобрите търговски взаимоотношения с Алжир, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните(МЗХ).

Министър Греков посочи, че на този етап страната ни изнася предимно суровини, но има капацитет и за готови храни и месо. "Трябва обаче да хармонизираме изискванията към тяхното качество, за да е сигурно, че хората и в двете държави консумират здравословни храни", отбеляза Греков. Според него България има капацитет за износ на тютюн, тъй като страната ни е известен производител на качествен ориенталски тютюн.

По време на срещата посланик Буташ отбеляза, че страната му внася над 80% от храните и затова стокообменът с България има сериозен потенциал. Сред обсъжданите теми бяха още винопроизводството, обменът на студенти и ноу-хау и подготовката на заседанието на Смесения комитет, който да определи основните насоки на двустранното сътрудничество.

Коментари: 0