Американските пощи спират да работят в събота

Ръководството се надява по този начин да пести по 2 млрд. долара годишно

3713 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Пощенската служба на САЩ планира да спре да разнася пратки в събота, предаде Bloomberg. Ръководството на държавните пощи, които всеки работен ден губят по 50 млн. долара, ще поиска разрешение от Конгреса от август да работи само пет дни в седмицата. Целта е да се намалят разходите, а от там и загубите на пощите.

Засега законодателите отказваха всички предложения за намаляване на разходите. Според изчисленията на службата, ако доставките в събота бъдат спрени, компанията ще пести по 2 млрд. долара годишно. За 2012 г. загубата на пощите достигна 15.9 млрд. долара.

Пощите страдат силно от спада в доставките, които са намалели с 26% от 2006 г. досега. През миналия септември държавата им отпусна 15 млрд. долара, но парите вече са изхарчени. От ръководството заплашиха, че ако останат без пари за заплати и гориво ще спрат да работят, а хората няма да получават сметките си, вестници и списания.

"Движим се по един финансово нестабилен път", коментира пощенският началник Генерал Партик Донахю. "Пощите не бива да правят бизнес по този начин", смята той.

През януари около 5% от общо 525 хил. служители са се съгласили да се пенсионират по-рано. От службата обявиха, че през последните две години са съкратили около 60 хил. души на пълен работен ден.

Подкрепи Economic.bg