Втора британска банка признава за манипулация на Libor

Royal Bank of Scotland е глобена с общо 390 млн. лири от щатските и британските регулаторни органи

204 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Британската банка Royal Bank of Scotland (RBS) е глобена с 390 млн. лири (610 млн. долара) от регулаторните органи в САЩ и Великобритания. Причината - манипулиране на Лондонския междубанков лихвен процент (Libor), предаде BBC.

Британският финансов регулатор (FSA) налага глоба от 87.5 млн. лири, а щатските власти - около 300 млн. лири. FSA изтъква, че нарушенията са били "масови", включвали са "голям брой служители и са продължили с години".

Във Великобритания глобата е била намалена с 30%, тъй като банката се е съгласила на сделка в ранен етап на разследването. В противен случай глобата можеше да достигне 125 млн. лири.

В изявление британската банка обяви, че е открила нарушения от страна на 21 служители, като всички или са напуснали, или са били уволнени.

"Открихме сериозни пропуски в системата за контрол и в почтеността на малка група наши служители", се посочва в изявлението на банката.

Според изявление на RBS 300 млн. лири от глобата ще бъдат изплатени чрез средства от върнати бонуси и съкращения на бъдещи бонуси.

Това е третата водеща банка, която признава, че е участвала в манипулирането на Libor. Преди това глоби отнесоха  Barclays и швейцарската UBS.

Подкрепи Economic.bg