Над 460 хил. лв. отидоха за "Училищен плод"

Сумата е изплатена за декември 2012 г. и януари 2013 г.

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Над 463 хил. лв. са изплатени на бенефициентите по схемата "Училищен плод", съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". От там уточниха, че плащанията са за два месеца - за декември 2012 г. и януари 2013 г. Общият бюджет на програмата е 3.8 млн. лв., а средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от бюджета.

През тази учебна година за субсидиране на закуска с пресни плодове и зеленчуци са кандидатствали 1 383 учебни заведения. Обхванати са почти 180 хил. деца. Спрямо миналата година има ръст от 47%.

През тази година училищата, в които се прилага европейската схема, имат задължение да извършат поне една педагогическа мярка, чиято цел е да покаже на децата колко важни са пресните плодове и зеленчуци за здравето.

Схемата "Училищен плод" беше въведена в ЕС през 2007 г., а у нас се прилага от 2009 г. Целта е да бъдат стимулирани здравословни навици у децата още от най-ранна детска възраст. В изпълнение на тази програма в българските училища се предлагат за закуска пресни ябълки, круши, праскови, сини сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви. Предвидените зеленчуци пък са домати, краставици и моркови.

Подкрепи Economic.bg