Европейският съвет ще обсъжда новия бюджет на ЕС

България ще се опита да издейства максимално възможното увеличение на средствата за периода 2014-2020 г.

3629 ~ 1 мин. четене

В Брюксел от днес, 7 февруари започва двудневното редовното заседание на Европейския съвет, на което лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще обсъждат бюджета на общността за следващия програмен период - 2014-2020 г. На съвета ще присъства и българският премиер Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Освен новата многогодишна финансова рамка на ЕС, лидерите на държавите-членки ще обсъждат търговската политика на съюза и външнополитическите отношения на ЕС с някои страни. Акцент в дебатите ще бъде постигането на споразумение по параметрите на новия европейски бюджет, с оглед на вътрешнополитическия календар в редица държави-членки и предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП).

На предстоящото заседание на Европейския съвет, България ще продължи да следва досегашната политика на обосновано и активно отстояване на националните приоритети, като бъдат отчетени новите предложения на председателя на Европейския съвет, а именно: постигане на максимално възможното увеличение на средствата за страната спрямо настоящата многогодишна финансова рамка в общия национален пакет; осигуряване на възможно най-високо финансиране за кохезионната политика; осигуряване на финансиране за извеждане от експлоатация на 4-те ядрени реактора на АЕЦ "Козлодуй"; запазване на нивата на финансиране за страната ни по Общата селскостопанска политика (ОСП).

Заедно с Борисов за Брюксел заминават министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и от министърът на външните работи Николай Младенов.

Подкрепи Economic.bg