Apple патентова 5D технология

Технологичната компания вероятно ще използва технологията в новия модел iPhone 5

7130 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската технологична компания Apple патентова 5D технология за въвеждане на данни, съобщи Patently Apple. Вчера компанията регистрира общо 25 нови патента за телевизия, интерактивен гейминг, телеконферентна връзка и др. Предполага се, че новата технология ще бъде интегрирана в очаквания нов модел iPhone 5.

С новата технология всяка повърхност практически ще може да се използва за въвеждане на данни чрез докосване. Това кара специалистите да смятат, че смартфонът наистина ще притежава холограмна клавиатура. Освен това системата ще фиксира не само положението на пръстите, но и степента на натиск върху повърхността, която може да се превърне в платно за рисуване, като дебелината на линията зависи от силата на натиск.

В патента се описва още система, която позволява управление на персонажи в игри с помощта на преместване на потребителя и части от неговото тяло в пространството - технология, подобна на Microsoft Kinect за геймърските конзоли Xbox 360.

Според описанието, като входни данни в новата система могат да се ползват промени в електромагнитното поле, преместване на въздушни потоци в помещение и дори колебания на температурата. Предполага се, че в бъдеще подобни начини за въвеждане на данни ще заменят традиционните клавиатури, мишки и сензорни екрани.

Подкрепи Economic.bg