Apple патентова „умна” рамка

Технологията разширява възможностите на малки екрани

Автор: Божидара Иванова

Американската компания Apple патентова в САЩ  „умна” рамка около дисплея на мобилното устройство. Рамката е сензорна и може да се използва като допълнителен начин за въвеждане на данни в устройства с малки екрани, съобщи AppleInsider.com.

Патентът описва система, при която дисплеят на устройството се припокрива частично със сензорната рамка, която може да пропуска частично или напълно светлината. Когато е необходимо, рамката става прозрачна и след това се връща в изходно състояние.

Дисплеят на „умната” рамка е разделен на открита (активен участък) и закрита част (друга част), благодарение на които се променя външният вид на рамката. Когато вградените в рамката датчици фиксират приближаване на пръст или натискане, сигналите, изпращани контролера, включват „другата част”.

Новата технология на Apple ще позволи разширяване на функционалността на малки дисплеи и едновременно с това ще направи външният вид на мобилните устройства по-привлекателен за потребителите. Предполага се, че технологията ще бъде използвана като част от преносимо устройство, но е възможно и да намери приложение в подготвяния от компанията умен часовник.

Коментари: 0