Apple участва в картелно споразумение за цените на е-книгите

Tехнологичният гигант е склонил пет издателски къщи да подпишат договори, според които цените на електронните книги могат да се определят от самите издатели, а в замяна на това Apple получавали комисионни от 30%

Окръжният съд на Ню Йорк призна американската компания Apple за виновна по обвинението, че е сключвала тайни договорки с издатели с цел завишаване цените на електронни книги, съобщава Bloomberg. Съгласно решението на съдия Дениз Коут от Федералния окръжен съд в Ню Йорк, Apple е нарушила антимонополното законодателство.

Американската компания Apple отвърна днес, заявявайки,  че ще обжалва издадената й присъда в САЩ за сговор с издатели. "Ние не сме направили нищо лошо и ще обжалваме съдебното решение. Apple няма нищо общо с определянето на цените на електронните книги и ние ще продължим да оспорваме тези необосновани обвинения", подчертаха от компанията.

Междувременно е назначено ново съдебно заседание, на което трябва да бъде определена сумата на щетите, нанесени от участниците в картелния сговор.

През април 2012 г. американските власти подадоха иск срещу Apple и пет от най-големите издателства в САЩ. Според версията на следствието технологичният гигант е склонил издателските къщи да подпишат договори, според които цените на електронните книги, достъпни за потребителите на iPad и iPhone в онлайн магазините, могат да се определят от самите издатели. В замяна на това Apple получавали комисионни от 30%.

Коментари: 0