Apple взе ключов кадър на Samsung

Джим Мергард е специалист в разработването на чипове

64 ~ 1 мин. четене

Американският технологичен гигант Apple привлече в своите редици ключов кадър от основния си конкурент - южнокорейската корпорация Samsung. Джим Мергард - един от водещите разработчици на Samsung вече е част от базираната в Купертино, Калифорния щатска компания. В корейската корпорация Мергард е работил по създаването на ARM чипове за сървъри, съобщи technews.

Преди да стане част от Samsung Мергард е бил част от AMD, където в продължение на 16 години е разработвал процесори, включително чиповете Brazos. В AMD e заемал постовете вицепрезидент и главен инженер.

Подобни преминавания на изявени специалисти от една компания в друга не са рядкост. В началото на август AMD привлече като вицепрезидент бившия архитект на чипове за Apple Джим Келър. По-рано дизайнерът на хибридните процесори Trinity Джон Бруно премина от AMD в Apple.

Не е тайна, че Apple използва в своите устройства компоненти на Samsung, независимо от патентните войни между двата гиганта в областта на мобилните продукти. В последно време обаче Apple пое курс към намаляване на зависимостта от компонентите на Samsung, като се ориентира към други производители.

С привличането на Мергард, Apple ще засили още повече потенциала си за разработка на процесори. Той е специалист именно по създаване на процесори за PC, както и на едночипови системи за мобилни устройства.

Подкрепи Economic.bg