Аржентина налага нови данъци върху инвестициите

Управляващите целят да компенсират увеличаването на минималния праг на доход, подлежащ на облагане

388 ~ 1 мин. четене

Аржентина ще обложи с допълнителен данък инвестициите, за да компенсира увеличаването на минималния праг на дохода, подлежащ на облагане, съобщава Wall Street Journal.

Парламентът планира нов 10% данък върху плащането на дивиденти и 15% данък върху закупуването от чужденци на ценни книжа на местни компании, които не се търгуват на местната борса. Очакванията са, че допълнителните данъци ще донесат общо 366 милиона щатски доалра.

От 1 септември данък общ доход ще се удържа само за месечна заплата или пенсия, която надвишава 15 000 песос ($ 2600). Преди това този праг беше 8300 песос ($ 1500) за несемейни и 11 500 песос ($ 2100) за семейни с две деца. Освен това, от 1 септември се увеличават социалните помощи за дете.

"Решихме да намалим данъците върху доходите. Усилията, които се полагат от страна на правителството в областта на данъчното облагане, се компенсират от данъци върху търговията с акции, както и върху изплащането на дивиденти", заяви аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер.

Решението бе взето на фона на проведените първични парламентарни избори на 11 август, в които управляващата партия на Кирхнер загуби във всички големи градове на страната. Тя обаче остава основна политическа сила срещу разединената опозиция.

Подкрепи Economic.bg