Асад: САЩ нямат доказателства за използване на химически оръжия

САЩ обвиняват силите на Башар Асад за убийството на 1429 души след атака с токсичния газ зарин на 21 август

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

САЩ нямат "никакви доказателства", че правителството в Сирия е използвало химически оръжия. Това твърди сирийският президент Башар Асад в интервю за американската телевизия "Пи Би Ес" (PBS). В интервюто, което ще бъде излъчено по-късно днес, Асад отправя призив към съюзниците си да отвърнат на удара, ако Запад реши да атакува Сирия.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери лобира за военни действия срещу режима на Башар Асад по време на преговорите с Европейския съюз (ЕС) и външните министри на арабските страни, припомня BBC. Продължават и дебатите в Конгреса на САЩ, който трябва да реши дали да разреши намесата в Сирия. Гласуването на Сената се очаква в сряда.

САЩ обвиняват силите на Башар Асад за убийството на 1429 души след атака с токсичния газ зарин на 21 август в покрайнините на столицата Дамаск. Правителство на Асад от своя страна обвини бунтовниците срещу режима в използване на химическото оръжие.

Гражданската война в Сирия, която продължава вече две години и половина, е отнела живота на около 100 хил. души, сочат оценките на ООН.

Подкрепи Economic.bg