Асандж: САЩ анексират целия свят чрез шпиониране

Най-сигурните страни по отношение на неприкосновеност на личната информация са Германия, Австрия и Исландия, смята основателят на WikiLeaks

Всички медии са се концентрирали върхи сутиацията около Крим и игнорират факта, че разузнаването на САЩ е приложено в целия свят чрез шпионаж. Това заяви основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж на конференцията WHD.global, посветена на глобалното наблюдение и въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот.

Асанж, който живее под убежище в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., посочи, че е налице необходимост от независима интернет инфраструктура за някои страни, за да се запази суверенитета им.

"Новините са около това как Русия анексира Крим, но реалността е, че службата Five Eyes и по-специално САЩ е анексирала целия свят чрез компютърните системи и комуникационни технологии, които се използват в съвременния свят", казва Асандж.

Той отблеза още, че изтеклите данни на бившия сътрудник на службите Едуард Сноудън от НСА са предизвикали нова вълна от съпротива срещу контрола на САЩ, пренасочвайки геополитическите сили в Европа.

Според Асандж, една от най-сигурните защити остава криптирането на данните, което заедно с местното законодателство на страната, където е разположен хостинг доставчикът, са два ключови момента при подсигуряването. Криптирането на данните и връзката са от особено значение при имейл комуникацията, която по думите на Асандж е една от най-уязвимите дейности в онлайн пространството.

Не на последно място стои човешкият фактор, т.е. професионализмът и етичността на работещите в хостинг компаниите. Каквито и системи за сигурност да бъдат прилагани, в крайна сметка остава човешкият фактор, посочва Асандж.

Според него, най-сигурните страни по отношение на неприкосновеност на личната информация са Германия, Австрия, Исландия и всички несвързани със САЩ страни. Основателят на WikiLeaks похвали немския канцлер Ангела Меркел, която насочва инвестиции в обезпечаване на сигурно интернет пространство, независимо от САЩ.

Коментари: 0