Атакуват в съда наредбата за паркиране в София

Според гражданското движение "Днес" новите правила са дискриминативни

Съдебен иск срещу новата наредба за движението в столицата внася в Софийския административен съд гражданско движение ДНЕС. Неправителствената организация настоява общинските съветници да отменят новите правила за паркиране, които ще влязат в сила от 1 септември, съобщи агенция Стандарт нюз.

Според тях цената за час престой в синята зона в същинския център е 2 лв., а максималният престой - 2 часа. До 4 часа ще бъде позволено паркирането в "зелената зона". 

Наредбата въвежда дискриминация по местоживеене, защото дава преференциални такси за живеещите по постоянен адрес в центъра на столицата, смятат от гражданското движение. Дискриминационно е и правото на преференциално паркиране само на един автомобил на жилище, се казва в мотивите пред съда.
Според ДНЕС е нарушен Законът за местните данъци и такси, защото двойното и тройно увеличение на таксата за паркиране не съответства на разходите на общината по предоставяне на услугата. Спорно е също и дали разходите по репатриране на автомобил с паяк възлизат на 60 лв., заяви Анжелика Цокова от ДНЕС.

Преди да въведе утежнени условия за гражданите столичната община трябва да осигури паркинги на достъпна цена и норми за право на строеж при минимален брой паркоместа за всяка новопостроена сграда, заяви още Цокова.

Коментари: 0