Атанасова: Не сме във война с Дянков за ДДС на лекарствата

Има няколко начина да се намали цената на медикаментите

"Не сме във война със Симеон Дянков за свалянето на ДДС на лекарствата. Ние сме в диалог за бюджета. Всички министри правят предложение към Министерство на финансите. Сега е най-подходящия момент да обсъдим ДДС на лекарствата". Това каза в ефира на TV7 Десислава Атанасова, министър на здравеопазването по повод диалога за сваляне на ДДС на лекарствата. Симеон Дянков, заместникът му Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов се обявиха против.

"Аз съм обосновала своето предложение с факта, че това ще се отрази положително на гражданите и на здравната каса, която плаща ДДС. Дали държавата може да си го позволи може да го каже финансовият министър. Той вече го каза, каза го и премиерът, според които държавата не може да се лиши от около 200 млн.  лв. ако се намали данъка", припомни Атанасова.

По думите й България сравнява цените с 8 страни от Европейския съюз, а скоро ще започнем да се сравняваме със 17 страни. "Намалението на надценките на търговците на едро и дребно са другите мерки за намаляване на цените на лекарствата. Последната възможност е намаляване на ДДС, за да могат хората да плащат по-ниски цени на медикаментите", обясни Десислава Атанасова.

Тя поясни, че вече има драстично намаление на цените на определени групи медикаменти. "Има лекарства, които са намалени от 1700 до 1400 лв. Друг медикамент е свален от 94 лв. на малко над 30 лв.", каза още Атанасова.

Коментари: 0