Атина и Анкара зад гърба на ЕС молят Путин да им купува храните

Полша, Румъния и Холандия пък са сред най-потърпевшите от котрасанкциите на Русия

Подмазвачество

Атина и Анкара зад гърба на ЕС молят Путин да им купува храните
244 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Атина преговаря с Москва за собствената си селскостопанска продукция зад гърба на Европейския съюз (ЕС), стана ясно днес от думите на гръцкия вицепремиер Евангелос Венизелос, цитиран от агенция Интерфакс.

Той призна, че "Гърция води преговори с Русия за ограничаване на въздействията на санкциите относно експорта на продукция". „Ние непрекъснато обсъждаме как да намалим последствията и търсим възможности изобщо да избегнем, съществено отражение на руските санкции върху Гърция. Атина се стреми да защити селското стопанство на южната ни съседка, да запази приятелските си отношения с всички страни и едновременно с това да изпълни своите задължения пред ЕС”, заяви Венизелос. По този начин Гърция не спазва общата политика на ЕС като страна-членка. 

Същевременно часове, след като забраната влезе в силата, Анкара изрази готовност да увеличи износа на плодове и зеленчуци за Русия. „За нас се отваря в най-голяма степен благоприятна ситуация по отношение на износа на плодове и зеленчуци за Русия. Също така ние се надяваме, че за нашите износители може да бъдат направени някои облекчения в карантините и контрола. Готови сме да увеличим износа за Русия. За нас това е много добро развитие на ситуацията”, заяви ръководителят на Съюза на износителите на плодове и зеленчуци в Турция Салих Чали. Анкара пък е част от европейското търговско пространство и също би трябвало да спазва политиката на икономически санкции срещу Москва. 

Същевременно Полша, Румъния и Холандия ще понесат най-големи загуби от въвеждането на ограничения за внос на селскостопанска продукция в Русия. Такова мнение изказа международният експерт Найджъл Кушнер пред агенция РИА Новости.

„На макроикономическо равнище тези мерки няма да имат такъв разрушителен ефект, както се струва на всички. Обаче на някои страни като Полша, Румъния и Холандия, тези мерки ще се отразят крайно негативно. "Силно ще пострадат конкретни производители, които не могат да продадат на някого бързо развалящи се продукти още на следващия ден”, заяви Кушнер.

Коментари: 0