Австрия настоява за запазване на банковата тайна

Люксембург обаче може и да отстъпи

Автор: Силвия Георгиева

Австрия настоява за запазване на банковата и тайна и отказва да я премахне въпреки растящия натиск към офшорните зони, известни и като данъчните убежища. В същото време Люксембург има готовност да направи стъпка относно разкриването на банковата тайна, съобщи AFP.

"Позицията на Австрия остава непроменена", категоричен е Грегор Шютце, говорител на австрийския министър на финансите Мария Фектер. Според пресаташето неотдавнашните събития вероятно няма да променят австрийската гледна точка.

Австрия и Люксембург сега са единствените две страни от Европейския съюз (ЕС), които в името на банковата тайна отказват да предоставят автоматично информация за сметките на жители на общността на своя територия, ако съдът поиска такава информация.

Люк Фриден, министър на финансите на Люксембург заяви, че "международната тенденция върви към автоматичен обмен на банкова информация". "Ние вече не се противопоставяме толкова остро на това", добави финансистът.

Финансовите министри на Германия и Франция, както и Европейската комисия (ЕК) вече поискаха да бъде премахната банковата тайна в двете страни.

Коментари: 0