Австрия разкрива притежателите на депозити от ЕС

Виена се надява да върне в банките си 1 млрд. евро, които австрийците държат извън страната

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Австрия е готова да предостави на останалите страни от Европейския съюз (ЕС) информация за банковите влогове на техни граждани в австрийски банки. Очаква се радикалната стъпка да бъде предприета до няколко седмици, пише БГНЕС.

Канцлерът Вернер Файман се надява това да стане преди 22 май, когато основна тема на срещата на върха на ЕС ще бъде битката срещу укриване на данъци, която струва на общността около 1 трлн. евро на година.

Файман омаловажава потенциалния негативен ефект върху системата след разкриване на банковата тайна. "Много по-голям удар върху икономиката на страната ни ще бъде да се сдобием с репутацията, че защитаваме измамите. Австрийците не го намират за необходимо, говорих с директори на банки, които са на същото мнение", защитава тезата си австрийският канцлер. След стъпката Виена очаква да получава подобна информация и от европейските страни.

Австрия ще започне разговори с европейските си партньори по въпроса идната седмица. Виена поставя условия за евентуалното си съгласие да разкрие евротитулярите на сметки в свои банки. В страната се надяват, че ако мерките за обмен на информацията в рамките на ЕС бъдат приети, в нейните трезори да се завърнат около 1 млрд. евро - пари, които австрийците държат навън. Австрия ще гарантира оставането на банковата тайна за влоговете на свои граждани.

Страната е последната крепост на банковата тайна в ЕС. В момента в австрийски трезори граждани на страни от общността държат 35 млрд. евро, което е около 10% от общите депозити. Всички чужденците имат авоари от 53 млрд. евро, сочат данните на централната австрийска банка.

Подкрепи Economic.bg