БАН с $5 млн. дарение за циклотронен център

Центърът ще разполага с единствената експериментална ядрена установка в България

272 ~ 1 мин. четене

Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН ще получи дарение от 5 млн. долара за изграждането на циклотронен център. То ще бъде разписано от  изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Дарението ще получи директорът на Института доц. Димитър Тонев.

Циклотронът е ускорител на заредени частици с приложения в медицината, физиката, нанотехнологиите, археологията, опазването на околната среда, дозиметрията и радиационната терапия, уточняват от пресцентъра на БАН. С изграждането на циклотронен център в България ще започне производството на радиоизотопи, които ще се използват в медицината за ранна диагностика и лечение на ракови заболявания – едно приложение на ядрената физика, което спасява човешки животи. 

Циклотронният  център ще разполага с единствената експериментална ядрена установка в България, на която да се обучават кадри за ядрената енергетика и ядрената физика.

От БАН посочват, че изграждането на Национален циклотронен център ще разкрие нови възможности за участието на България в Европейските структурни фондове и големи международни колаборации, както и за спечелването на нови международни научни проекти.

Подкрепи Economic.bg