Готфрид Свартхолм задържан в Швеция

Пиратът вече бе осъден за нарушение на авторско право в родната си страна

88 ~ 1 мин. четене

Вчера стана ясно, че на издирвания за пиратство Готфрид Свартхолм е бил депортиран от Камбоджа, където бе арестуван миналата седмица. Днес шведските власти потвърдиха, че той вече се намира на територията на родната си страна и е бил задържан от регионалната полиция по обвинения в придобиването на лична данъчна информация, съобщава kaldata.com

Пиратът вече бе осъден за нарушение на авторско право в родната си страна. Шведските власти подчертаха, че сегашният му арест няма нищо общо с работата му по сайта The Pirate Bay. Той бил върнат в Швеция, за да излежи предишната си присъда (която е свързана с The Pirate Bay), но в момента тече следствие свързано с други вероятно извършени от него престъпления, а именно гореспоменатите две.

Те допълниха, че не вярват Готфрид да бъде изпратен в затвора по силата на предишната си присъда преди да приключи следствието, свързано с двете му нови обвинения. 27-годишният хакер е познат в своите среди като Anakata и е един от тримата заподозрени в атакуването на сайта на IT фирмата Logica, която обслужва данъчните власти в Швеция.

Нито адвокатката на Свартхолм Ола Саломонсон, нито майка му - Кристина Свартхолм, не са осъществили контакт с него от пристигането му в Швеция. Майката - която е професор по лингвистика в Стокхолмския университет - отишла да го чака на летището Арланда, но не й позволили да се приближи до него.

Подкрепи Economic.bg