Меркел: Решението на съда защитава германците

Според германския канцлер повтори, че не всички банки в ЕС трябва да бъдат под наблюдение от единния банков надзор

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Решението на германския конституционен съд е изцяло в защита на германците. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, по повод решението да се позволи ратифицирането на Европейския стабилизационен механизъм (ESM), но при определени условия.

"Утвърждаването на правата на парламента дава на всеки депутат, на всеки данъкоплатец и въобще на всеки в тази държава сигурност", каза Меркел в реч пред долната камара на парламента, по време на дебатите около бюджета за 2013 г. "Тази сигурност е важна за курса, който сме поели и ето защо това е един добър ден както за Германия, така и за Европа", добави тя.

По-рано днес съдът постанови, че правителството няма да наруши конституцията на Германия, ако ратифицира договорът за създаването на ESM. Единственото условие е да се гласува в парламента всяко допълнително финансово участие на страната, над сегашните 190 млрд. евро.

Меркел каза още, че държавите с най-големи дългови проблеми в Еврозоната трябва да поемат водещата роля при решаването на проблемите си. Тя повтори, че не всички банки във валутния съюз трябва да бъдат следени от единния банков надзор.

Германия е държавата, която най-силно подкрепяше въвеждането на единен банков регулатор. Първоначалните планове обаче бяха именно германските банки да не бъдат поставени под единната регулация. Предложението на Европейската комисия днес обаче предвижда всички банки в ЕС да бъдат следени от ЕЦБ и при нужда тя да се намесва. Освен Германия, Великобритания също е твърдо против да даде суверенитета си на ЕЦБ.


Подкрепи Economic.bg