БДЖ е загубило 2 млн. лв. от спрените влакове

От 15-и декември ще бъдат възстановени поне половината от спрените 250 влака, каза директорът на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев

152 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заради спирането на влакове през миналата година, чиято цел беше да се подобри финансовото състояние на БДЖ, компанията е реализирала загуби от 2 млн. лв. Това каза изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев пред медиите и цитирани от "Фокус".

"Това се дължи на намалелия брой на влаковете в последната година, влошаването на качеството на услугата, заради което пътниците се пренасочиха към пътуване с други превозни средства, каза Кръстев. Затова в новото разписание, по което вече се работи, се предвижда възстановяване на закритите линии", обясни Кръстев.

Кръстев прогнозира, цитиран от БНР, че билетите за бърз влак ще поскъпнат с 5% от началото на 2014 г. От 15-и декември ще бъдат възстановени поне половината от спрените 250 влака, обяви той.
 
В бюджета на БДЖ са предвидени между 50 и 60 млн. лв. за ремонт и поддръжка на подвижния състав, така че да се удължат и подвижните състави.

По-голямата част от задълженията на БДЖ към Националната компания "Железопътна инфраструктура" ще се изплатят чрез имоти и вагони.

Подкрепи Economic.bg