БЕХ планира емисия глобални облигации за началото на 2013 г.

Държавният енергиен холдинг възнамерява да продаде между 250 и 300 млн. дълг деноминиран в долари

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) планира да набере 250 - 300 млн. долара, чрез емитирането на корпоративни облигации на международните пазари. Според информацията на Reuters, която цитира изпълнителния директор на компанията Михаил Андонов, пласирането на дълга ще стане в началото на следващата година.

Сумата е необходима на държавния холдинг, за да рефинансира съществуващи задължения на "Националната електрическа компания" (НЕК) и газовия доставчик „Булгаргаз". Холдингът трябва да намери начин да плати 195 млн. евро задължения на НЕК към BNP Paribas до май 2013 г.

За да извърши планираната продажба на облигации, БЕХ трябва да получи кредитен рейтинг. Според Андонов процедурата за избор на рейтингова агенция вероятно ще стартира в началото на септември. Той очаква също така присъденият рейтинг да бъде като на държавата.

"Обмисляме емисията да е доларова, защото доларовият пазар е много по-голям", коментира Андонов. "Ще е добре, ако успеем да постигнем лихва между 3.5% и 4.5%", добавя той.

През юли България излезе на международните дългови пазари за първи път от десет години. Страната ни пласира 950 млн. евро дълг при 4.25% лихва.

В момента България има поставен дългосрочен кредитен рейтинг "BBB" от Standard & Poor's, "Baa2" от Moody's и "BBB-" от Fitch. И трите агенции са поставили "стабилна" перспектива пред държавния рейтинг.

Коментари: 0