Инвестиране в диаманти: да се търгуват ли като злато?

Ценните камъни имат някои сходни характеристики със златото

Търсенето на диаманти е продиктувано от състоянието на потребителя, с цени, които са засегнати от икономическите възходи и рецесии, пише CNBC.

Въпреки това, едно нещо, което може да засегне търсенето на диаманти, е създаването на инвестиционните пазар за скъпоценен камък.

Диамантената индустрия е свидетел на огромния успех на златото в борсово търгувани фондове като SPDR Gold Trust и iShares Gold ETF. Затова някои искат да видят и борсово търгуване на диамантите.

Всъщност те имат някои сходни характеристики със златото: Имат висока естетическа стойност, сравнително лесни са за транспортиране и имат ограничени резерви.

Но в някои аспекти са имного различни. За разлика от злато, диамантите не са хомогенни -  Цената за два камъка от един и същ размер може да варира значително, в зависимост от цвета, яснота и качество им. Освен това няма достатъчен обем, за да се използват като валута.

Но защо някой ще иска да се инвестира в диаманти?

Някои искат защита срещу инфлацията, например в Китай. Други смятат, че ценообразуването на диамантите ще бъде по-прозрачно и ще отвори сравнително затворения свят на информацията за скъпоценните камъни. Трети се надяват, че това ще доведе голям брой нови инвеститори.

Разбира се, вече има начини да се инвестира в диаманти. Някои компании предлагат диамантени запаси: Anglo American, BHP Billiton, Vale и Rio Tinto имат диамантени фирми, но това е само една малка част от цялостната им дейност в областта на минното дело.

Малцина са обаче посветени почти изцяло на диаманти: Petra Diamonds, Mountain, Implats и Lanmin.

Коментари: 0