БЕХ тегли 250 млн. евро заем и пуска облигации за още толкова

Може да се използва един от два механизма за финансира, както и двата, поясни Михаил Андонов

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изтегли кредит за 250 млн. евро, като планира да пусне и облигации на същата стойност. Това обяви изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов. Той обаче направи уточнението, че може да се използва или само един от инструментите на финансиране, или и двата.

С част от средствата ще бъде изплатен остатъкът от 195 млн. евро от заема към френската банка BNP Paribas. Средствата (общо 250 млн. евро) бяха изтеглени за финансиране на дейностите по строителството на пропадналия проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Падежът е на 12 май 2013 г.

"Очаквам решението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма и веднага започваме процедурата за взимане на до 250 млн. евро заем (или доларовата им равностойност) плюс облигации за още толкова. Ще вземем по-изгодния заем. Ако и облигациите, и кредита са изгодни ще ги изтеглим", обясни Андонов, като отново уточни, че не е задължително БЕХ да задлъжнава с 500-те млн. евро (около 1 млрд. лв.).

Парите, които ще останат след плащането към BNP Paribas ще се използват за инвестициите на холдинга в газопровода "Набуко" и изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Предвижда се облигацията да е със срок от 5 години, а кредитът да е 3-годишен.

Международната агенция Fitch Ratings вече присъди на БЕХ дългосрочен рейтинг в чужда валута BB+ и краткосрочен в местна валута BB+. Оценките са със стабилна перспектива. Този рейтинг дава възможност за пускането на облигациите.

Подкрепи Economic.bg