BP продава активи за 10 млрд. долара

Нетните приходи на компанията за тримесечието са в размер на 3,7 млрд. щатски долара, при прогнози от 3,2 млрд. долара

104 ~ 1 мин. четене

Финансовите резултатит на британският петролен гигант British Petroleum (BP) надхвърлиха очакванията на анализаторите, реализирайки нетни приходи в размер на 3,7 млрд. щатски долара, при прогнози от 3,2 млрд. долара. За същия период на миналата година компанията реализира 5,02 млрд. долара.

Печалбата на компанията нараства в сравнение с отчетените 2,7 млрд. долара през второто тримесечие, но остава под тази за първото, когато бе 4,2 млрд. долара. От BP обявиха също, че ще платят с по 9,5 цента на акция допълнителен дивидент на акционерите. Това представлява увеличение от 5,6%.

Компанията планира да продаде активи на стойност 10 млрд. долара през следващите две години, разпределяйки голямата част от приходите между акционерите. Производството на петролни продукти е намаляло с 2,3% през отчетния период.

Компанията също обяви, че 19,3 млрд. долара от фонда за компенсиране на щетите за разлива на петрол в Мексиканския залив от 2010 година вече са изплатени или получателят им е определен. До момента общите разходи на BP, свързани с разлива на петрол в Мексиканския залив, са достигнали 42,5 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg