БСП, ДПС и Атака блокираха одита на Топлофикация София

Новата тройна коалиция не влезе на заседание на Икономическата комисия

160 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

БСП , ДПС и Атака не влязоха на заседание на Икономическата и енергийна комисия към парламента и така блокираха вземането на решение Сметната палата да извърши одит  на Топлофикация София и фирмите за топлинно счетоводство, заради драстично високите декемврийски сметки за парно в София.   
В залата не се събра кворум и заседанието на комисията бе отложено за утре,31 декември от 14 часа.

 Получихме страшно много оплаквания от граждани в София за сметките за парно. Столичната топлофикация обяви, че средното увеличение на сметките е с 21%, а оплакванията - показват че сметките са по-високи с 50%, каза председателят на комисията Мартин Димитров.

Депутатите трябваше да обсъдят възлагането на Сметната палата да направи одит на взаимоотношенията на Топлофикация с нейните клиенти, както и взаимоотншенията й с фирмите за топлинно счетоводство.  Две държавни институции осъществяват контрол в тази област - ДКЕВР и министърът на икономиката и енергетиката. Затова парламентарната група на Герб е предложила Сметната палата да провери също как ДКЕВР и министър Делян Дорев са  контролирали Топлофикация София, обясни Мартин Димитров.
Одитът може да се направи за 3-4 месеца и да завърши с окончателен доклад, който да се докладва пред парламентарната комисия по икономика и енергетика.

" За първи път одитираме Топлофикация, защото при стария закон за Сметната палата,  не можехме да одитираме дружества с държавно-общинско участие. След промяната на закона през 2011 г., вече можем да одитираме компании с над 50% държавно или общинско участие, обясни изпълнителният директор на Палатата Валери Димитров.

"Когато станах директор на Топлофикация София на  22 декември 2010 г. поисках Сметната палата да влезе и да одитира дружеството, но тогава това не беше възможно. Изключително адмирирам сегашното предложение  Сметната палата да направи одит на компанията, заяви Стоян Цветанов, изпълнителен директор на Топлофикация София.
Цветанов поиска одитният период да се разшири  и да се провери как е управлявано дружеството от 1 януари  2007 до 31 декември 2012 г. Интересно е да се провери как то е натрупало 500 млн.лв. дълг от 2007 до 2010 г. 
Предложението на сините депутати е проверката да обхваща периода от 1 януари 2012 до 31 декември 2012, а на Герб - от 1 януари 2008 до 31 декември 2012 г.

Оформената нова опозиция провали заседанието и защото не иска да поеме отговорност и по другите точки от Дневния ред - обсъждане на изваждането на ВМЗ Сопот от забранителния за приватизация списък. Иглика Трифонова, Евгени Михайлов и други известни кинаджии чакаха да вземат отношение по промените в Закона за инвестициите, който беше върнат от президента за ново разглеждане.


Подкрепи Economic.bg