Банката за развитие консултира над 100 български фирми

Вратите на Българска банка за развитие са отворени и всички малки и средни предприятия могат да кандидатстват за финансиране на проектите си, призова директорът на банката Асен Ягодин

3650 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Над 100 български фирми от областта на хранително-вкусовата промишленост и земеделието получиха безплатни консултации за развитие и финансиране на бизнеса си от Българска банка за развитие (ББР). Експерти на финансовата институция взеха участие в среща-изложението в Пловдив, чиято цел беше да даде възможност на българските малки и средни производители да представят продуктите си пред големите търговски вериги в България. Събитието е по инициатива на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и се проведе в панаирния град Пловдив.

"Вратите на Българска банка за развитие са отворени и всички малки и средни предприятия могат да кандидатстват за финансиране на проектите си. Разполагаме с достатъчно ресурс, за да подпомогнем българския бизнес", каза главният изпълнителен директор на банката Асен Ягодин на откриването на събитието.

На срещата-изложение финансовата институция представи инициативата си "Партньори" за подкрепа на различни браншове. В рамките на програмата ББР предоставя индивидуални консултации и финансиране при преференциални условия на членовете на 32 браншови и регионални организации. Чрез "Партньори" банката може да отпусне кредити на обща стойност 150 млн. лв. Максималният размер на заемите е до 3 млн. лв., а срока е до 10 г. с до 2 г. гратисен период. Наскоро ББР намали лихвите по кредитите с до 1.5  на сто. Оборотно финансиране вече се предоставя от 6% до 7%, а инвестиционните кредити са отпускат с лихви от 7% до 7.5%.

Подкрепи Economic.bg