Банката за развитие ще финансира рисковото стартирането на бизнес

Фирми, които не плащат на подизпълнители, няма да участват в обществени поръчки, каза вицепремиерът Даниела Бобева

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

България има много голяма нужда от рисков капитал за финансиране на проекти за стартиране на бизнес. Има много добри идеи, които никоя банка не би финансирала. Една от основните нови функции на Българска банка за развитие (ББР) ще е да финансира започване на бизнес. Това каза в предаването "Челюсти" по TV7 вицепремиерът Даниела Бобева.

Тя коментира и предстоящите промени в в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Честа практика е фирмите, които са спечелили обществени поръчки, да не се разплащат с подизпълнителите си, поясни Бобева и обеща тази практика да бъде прекъсната. Обещанието на Даниела Бобева е съвсем скоро предложенията за промени в ЗОП до дни да бъдат публикувани на сайта на Министерски съвет и да започне междуведомствено обсъждане.

"За да има конкуренция и икономиката да е истински пазарна, трябва да има и защита на потребителите, защото те контролират процесите. Данните на Комисията за защита на потребителите (КЗП) сочат, че има по-малко от 100 помирителни дела, при положение, че има над 30 хил. жалби годишно. Сегашната система за защита на потребителите е неефективна и препоръките на Европейската комисия (ЕК) са да създадем ефективни способи за извънсъдебно решаване на спорове. Проблемът е, че бизнесът не участва в подобни способи", каза още Даниела Бобева.

По думите й едно от най-важните решения, които трябва да се вземе в помощ на туризма е да се издават евтини и бързи визи за чужденците, за да не бъдат обезкуражени още на входа. "Браншът иска евтин, бърз и удобен транспорт за туристите", добави вицепремиерът.

Коментари: 0