Банките манипулирали и EURIBOR

Брюксел започна разследване срещу няколко големи финансови институции

6920 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия разследва няколко банки, включително и немската Deutsche Bank, за евентуално манипулиране на индекса EURIBOR, според който банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници, запознати със случая.

Имената на банките, които се разследват, не са оповестени засега. Ако се окажат виновни, банките ще понесат глоби в размер на до 10% от световните си приходи. Приходите на Deutsche Bank за миналата година например са 33,2 млрд. евро.

Няколко банки сътрудничат на ЕК в събирането на информация, съобщава източник, пожелал анонимност. Вероятно има още поне две банки, освен Deutsche Bank, които са потърсили снизхождение в схемата на ЕК за окуражаване на информаторите, сочи втори източник.

Общо 43 банки участват в индекса EURIBOR. EuroInterbank Offered Rate е средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро. Лихвеното равнище се изчислява от Европейската банкова федерация в Брюксел и се обявява ежедневно.

Подкрепи Economic.bg