Банките ще помагат да избегнем данък "лихва"

Кредитите няма да поскъпват заради този налог, категоричен е Левон Хампарцумян

"Разбира се, че банките ще помагат на клиентите си за предлагания данък върху лихвата от депозитите. Най-малкото ще предложат законови алтернативи как този данък да бъде оптимизиран или избегнат. Ние можем да кажем на клиента, че вместо да плати 10% данък, има вариант да го оптимизираме до 2%, например. Съвсем законно"! Това коментира в ефира на Нова телевизия Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк АД. Право на гражданите е да си оптимизират плащането на данъци, добави Хампарцумян.

Той е категоричен, че кредитите няма как да поскъпнат заради новия десятък. "Лихвата по заемите зависи от развитието на икономиката. Ако имаме усещането за добро развитие, тогава и лихвата ще е по-ниска. И обратното", обясни банкерът.

"Едва ли хората ще изтеглят депозитите си заради налога. Депозитът в България е защитен до 100 хил. евро, което е доста над средното при спестяванията", каза още Хампарцумян. Мнението му е, че когато се плаща данък няма справедливост. "Идеята е ние (гражданите) даваме едни пари, вие (държавата) ни давате публични услуги - здравеопазване, образование...", обясни шефът на банковата асоциация.

Според данъчната система на страната не би трябвало да има преференции, добави Левон Хампарцумян.

Коментари: 0