Барак Обама се закле за втори път

Американският президент положи клетва пред столици хиляди американци стекли се пред Капитолия за тържествената церемония

Снимка: БГНЕС

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Американският президент Барак Обама положи клетва, този път в присъствието на столици хиляди американци, стекли се пред Капитолия за тържествената церемония. 44-президент на САЩ го направи вече веднъж вчера, но на закрита церемония в Синята стая на Белия дом пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

Полагането на две клетви се случва изключително рядко в САЩ, но Конституцията на страната го позволява. Основният закон е категоричен, че президентът трябва да се закълне точно на 20 януари. Датата обаче се падна в недел - ден в който по религиозни причини са забранени публичните церемонии в САЩ.  

"Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам честно да изпълнявам функциите си на президент на Съединените американски щати и с всички възможни средства да пазя, спазвам и защитавам Конституцията на САЩ. И нека Бог да ми е на помощ", произнесе отново днес президентът.

Преди това прозвуча химнът на САЩ, изпълнен от бруклински хор и военен оркестър.

Календарът реално даде шанс на президента и върховния съдия да избегнат конфузната ситуация от 2009 г. Тогава Робъртс обърка думите, а Обама пропусна няколко от задължителните 35 думи и това създаде неяснота дали клетвата е положена според закона.

Затова на следващия ден двамата повториха в Белия дом дума по дума клетвата, както го изисква конституцията.

Подкрепи Economic.bg