Бавят се ремонтите на училища и детски градини

В някои учебни заведения те ще продължат и след началото на септември

Летните ремонти на училищата и детските градини са в разгара си, но не навсякъде ще приключат навреме. В няколко училища парите за ремонти закъсняват, а в други работата е само козметична, заради недостиг на средства.

В момента голяма част от детските градини и училищата са превърнали в строителни площадки и се подготвят за новия сезон. Картинката в страната е много пъстра - проблеми има и то различни.

От Столичната община уверяват, че ремонтите ще приключи навреме, но 4 детски градини и 1 училище няма да успеят да посрещнат децата в срок. „Смятам, че ще успеем да приемем и децата навреме и самият ремонт да приключи в определеният срок," каза пред бТВ Марияна Янкова, директор на 117 ЦДГ - София.

Земетресението от 22 май обаче нанесе сериозни щети върху няколко детски градини. Сега те се ремонтират по спешност. „Най-сериозна е ситуацията в Марчаево, където ще се наложи да се извозват децата в други заведения, защото няма да стане бързо ремонтът," отбеляза зам.-кметът Столичната община Тодор Чобанов.

В Добричко повечето ремонти също вървят - близо 200 хил. лева са заделени за обновяване на училищата. В част от тях работата е приключила, но други още се довършват.

Седем училища обаче не са получили и стотинка за предвидените ремонти, защото парите закъсняват.
„Дейностите ще бъдат съобразени заедно с фирмите-изпълнители, така че ремонтът да се извърши в почивни дни и това да не пречи на учебния процес," увери зам.-кметът Камелия Койчева.

Във Враца 14 училища се ремонтират частично. Обновяват се и 4 детски градини. От общината уверяват, че работата там ще приключи до 15 септември. В началното училище в село Елисейна обаче инспекторите са открили куп опасности и най-тежкото предстои.

От община Мездра обясниха, че съдбата на училището от години е под въпрос заради по-малкото деца и затова не е предприет основен ремонт.

Ремонтните дейности в страната вървят, но за съжаление в някои училища и детски градини те ще продължат и след началото на септември, както между другото се случва всяка година.

Коментари: 0