„Белене“ окончателно отпадна от въпроса за референдума

Без БСП и ДПС парламентът прие решението за националното допитване

След няколко часа разгорещени спорове депутатите взеха окончателното решение да се проведе референдум с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. Това означава, че думите "Белене" и "атомна" отпадат от текста на националното допитване. Както е известно внесеният от БСП въпрос звучеше така: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене”?".

"За" въпроса, предложен от ГЕРБ, гласуваха 106, „против” се обвиха 7. БСП и ДПС се въздържаха от гласуване.

Днешната дискусия в пленарна зала преповтори вчерашния сблъсък между управляващи и опозиция от заседанието на правната комисия. От БСП смятат, че текстът, предложен от управляващите обезсмисля истинският въпрос. От ГЕРБ пък са убедени, че първоначалната формулировка на питането е противоконституционна.

"Вие се страхувате от собствения си народ, господа управляващи", каза депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Петър Димитров. "Вие искате да откраднете референдума от хората и да им внушите, че са некомпетентни да се изкажат по така зададения въпрос”, заяви Димитров.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев пък накара народните представители да участват в играта "Открийте разликите", като попита има ли разлика между двете изречения: „Иван иска да се ожени за Мария” и „Иван иска да се ожени”. Разбира се, че има разлика, каза Станишев.

"770 000 български граждани се подписаха под въпроса да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”, скочиха от БСП.

Председателят на НС Цецка Цачева пък контрира, че "зад тези 76 депутати от ГЕРБ, стоят над 1 милиона български граждани, защото толкова са гласували за ГЕРБ на изборите".

Мартин Димитров от СДС призова управляващите да не позволят провеждането на един незаконен референдум. По думите му - БСП карат целия български народ да оправдае техните незаконни действия. „Тази централа е неизгодна. Позволявате да се случи един незаконен референдум. Това съживява проекта „Белене”, каза още Мартин Димитров. "БСП има нужда от този референдум за реабилитация. Вие от ГЕРБ им помагате", заяви още той.

Точната дата на референдума ще бъде определена от президента. По закон референдумът не може да се проведе по-рано от два или по-късно от три месеца от решението на парламента.

Коментари: 0