Бернанке се оправдава за паричните стимули

Фед се сблъска с порой от критики заради решението си да разшири баланса си до потенциално неограничена сума в опит за противодействие на високата безработица в САЩ

100 ~ 1 мин. четене

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке започна твърд защита на агресивната парична политика на централната банка на САЩ на фона на атаките срещу политиката от длъжностни лица по целия свят.

Ръководителят на Федералния резерв се обърна към критиците на политиката, която предизвика обвинения, че причинява глобална валутна война , която рискува да дестабилизира нововъзникващите пазарни икономики.

Усилия на Фед "не само помагат за укрепване на възстановяването на американската икономика, но чрез увеличаване на разходите в САЩ има ефектна на подкрепа на световната икономика", каза Бернанке в последния ден на срещата на Международния валутен фонд в Токио.

Фед се сблъска с порой от критики заради решението си да разшири баланса си от потенциално неограничена сума в опит за противодействие на високата безработица в САЩ. Противниците твърдят, че третия кръг на Фед на количествено облекчаване - QE3 предизвика летлив приток на капитали към развиващите се пазари, което води до поскъпване на валутните им курсове  и е  заплахи за финансовата стабилност.

Гуидо Мантега, министър на финансите на Бразилия и един от най-гласовитите критици на Фед, в събота нарече паричната политика на Фед като "егоистчна".

Бернанке изрази съчувствие за тези опасения, но каза, че всички разходи за нововъзникващите икономики трябва да се съпостави с "много реални ползи" на паричната политика от страна на Фед и други централни банки с развита икономика.

Подкрепи Economic.bg