Без олинклузив пакети в хотели под 4 звезди
Инспектори проверяват за нарушения по морските курорти
Услугата „олинклузив“ да се предоставя само в хотели с 4 и 5 звезди. Това поиска председателят на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов. Предложението е изпратено до министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Услугата може да е достъпна и за 3-звездни хотели, но само, ако имат капацитет за изхранване 60 процента в зависимост от легловата база.
Причина за исканите промени са установени аномалии, обясни Войнов.
„Хотелите с три и по-малко звезди трябва да имат капацитет за изхранване на почиващите според легловата база. Ако легловата база например е 100 места, капацитетът на ресторанта трябва да бъде за 60 души”, обясни Войнов.
Той посочи примери за хотели с капацитет за настаняване на 1000 души, а възможност да се изхранват 30, което е недопустимо.
От края на миналия месец се извършват засилени проверки по курортите от инспектори към областните агенции в Бургас, Варна и Добрич. Те проверяват обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, заведения в хотелски комплекси, както и обекти, предлагащи услугата „олинклузив“.
Заради некачествена услуга „олинклузив“ при храната през миналата година бяха глобени над 300 хотела. По време на инспекциите бяха открити продукти с неустановен произход, изтекъл срок на годност и несъхранявани при добър температурен режим.