Без соя в мляното месо

Нови европейски правила за етикетите влизат в сила от тази година

84 ~ 2 мин. четене

В мляното месо може да се добавя единствено до 1% сол, но не и соя, консерванти, оцветители или други съставки. Такива изисквания обаче няма към опаковките с кайма. Това предвиждат нови европейски правила за етикетите на мляното месо, които влизат в сила от тази година. Производители и търговци вече са задължени да изписват на опаковките какво е съдържанието на мазнините в него.

В края на годината на етикета ще се посочва и произходът на месото. Така ще става ясно дали българската кайма е направена със свинско от Дания, Холандия или Испания например и откъде е говеждото. Специални изисквания ще има и към шрифта на информацията, съобщи Нова тв. 

От Агенцията по храните вече започнаха проверки по бакалии и месопреработвателни цехове за това дали се спазват новите правила. При нарушения глобата започва от 250 и може да достигне до 6000 лева.

„На етикетите от вчера трябва да бъде изписано процентно съдържание на мазнини под определен процент в зависимост дали е нетлъсто, дали е само говеждо, само свинско или е добито от други видове животно, както и съотношение креатин към месен протеин”, обясни Райна Иванова - експерт в Агенцията по безопасност на храните.

В повечето бакалии стоката отдавна е етикетирана и надписана и новият стандарт не е изненада.

„Този стандарт е правилен, защото по този начин се упражнява контрол върху производството на всички храни. Ние работим по този начин от години, но предполагам, че това ще помогне на този бизнес”, обяснява Николай Младенов – месопроизводител.

Новият стандарт обаче не важи за каймата. Освен това на етикета на мляното месо вече ще се изписват алергените с пълните им наименования и предупреждението, че може да предизвикат алергии.

Коментари: 0