Безработицата в Гърция постави нов рекорд

През март делът на хората без работа е достигнал 26.8%, показват данните на Elstat

56 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безработицата в Гърция през март достигна невижданите досега 26.8%. Данните на националната статистическа служба Elstat показват, че спрямо февруари има увеличение с 0.1 процентни пункта. Номинално броят на хората без работа вече надвишава 1.31 млн. души.

Процентът е двойно по-висок от средния за Еврозоната, където делът на безработните е 12.2% от цялото икономически активно население в Гърция. В 11-милионната държава има 3.58 млн. работещи гърци, а на годишна база заетостта намалява с 6.4%.

Безработицата в Гърция надхвърли тази в Испания, а анализаторите отчитат като основен фактор за негативната тенденция мерките за икономии. Няколко правителства подред бяха принудени да се съгласят с условията на международните кредитори, за да получават финансиране.

Икономиите в крайна сметка доведоха до задълбочаване на кризата в страната, а настоящата година се очаква да бъде шестата поредна, през която страната е в рецесия. През първото тримесечие на 2013 г. брутният вътрешен продукт на Гърция се сви с 5.3% на годишна база след спад от 6.4% за цялата 2012 г. МВФ прогнозира, че гръцката икономика ще се свие с нови 4.2% през 2013 г.

Подкрепи Economic.bg