Безработицата във Варна падна до 4,3%

Най-търсени на морето са готвачи и камериерки

7032 ~ 1 мин. четене

До 4,3% е паднала безработицата във Варна през месец юни, съобщи началникът на Регионалната служба по заетостта Пламен Начков, цитиран от агенция Стандарт нюз. По думите му в областта нивото на безработицата е 7,1 на сто при 7,5% през май.

Най-търсените кадри в морската столица остават работниците в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Набират се и служители в сферата на търговията, строителството и преработващата промишленост. Според специалистите през август ще бъде актуален пазарът на свободните учителски места в града и региона. Администрациите в областта са обявили 18 свободни места по програмата "Старт на кариерата", която е насочена към безработни младежи с висше образование. Кандидатите трябва да подадат документите си до 17 август.

Регионалната служба по заетостта работи и по новата схема "Подкрепа за заетост". Предимство в района имат четири общини в Шуменска област - Каолиново, Венец, Никола Козлево и Каспичан. Последните две вече са кандидатствали по програмата и планират да отворят общо 50 работни места. От 15 август заявка за включване в новата схема могат да подават всички кметства

Подкрепи Economic.bg