Безработно поколение поставя спирачки на САЩ

Младежката безработица е достигнал кризисни нива по целия свят, с почти 13 на сто от глобалната сила за труда, гласят данните на Международната организация на труда

6922 ~ 2 мин. четене

Андрю Гривац има университетска диплома, работа, която му носи по $8,50 на час, купчина автобиографии, готови да се изпращат по пощата при нужда и повече от $30,000 под формата на студентски дълг, пише Financial Times в днешния си анализ.

"Знаех, че няма да попадна на мечтаната работа директно от колежа", казва 23-годишният Гривац, който е завършил Emerson College в Бостън през декември със степен по филмово и телевизионно писание. "Развлекателната индустрия е трудно място за пробиване, както повечето области в днешно време".

Дори и така, г-н Гривац е късметлия, за разлика от мнозина на неговата възраст. Делът на американците между 18 и 24-годишна възраст, назначени на работа, падна до 54 на сто миналата година, което  е най-ниското ниво от 1948 година насам, според Pew Research Center.

Младежката безработица е достигнала кризисни нива по целия свят, с почти 13 на сто от глобалната сила за труда, гласят данните на Международната организация на труда.

Проблемът обаче е по-специален в САЩ, където слабият пазар на труда се сблъсква с рекордни нива на образователния дълг –средно по $25,000 на завършил. Взети заедно, тези проблеми представляват заплаха за бъдещето на младите американци, което би имало дълготрайни ефекти върху растежа на САЩ.

Правителството на страната предприе някои действия за облекчаване на дълговото бреме на студентите чрез ускоряване на програма, която намалява федералните плащания по кредитите за кредитополучатели с ниски доходи и прощава неплатени салда след 20 години, вместо 25.

Белият дом започва да въвежда също други мерки, за да направи по-достъпни колежите, част от стимулите обещани от Обама през неговата изборна кампания.

Някои защитници казват обаче, че тези усилия не са достатъчни с оглед на мащаба на проблема. Конгресмен Мичиган тази година предложи нова мярка, която да опрощава дълг за някои завършили – тази стъпка е малко вероятно да бъде приета, заради многото проблеми и дискусии, които ще предизвика в системата с погасителни планове за частните заеми.

Това обаче затвърждава по-трудното икономическо възстановяване, тясно свързано със съдбата на едно поколение, обхванато от високи нива на дълг и спад в доходите на работните места, които изискват образование.

Подкрепи Economic.bg