Бил Грос предупреждава да не се инвестира в Европа

Според основателя на PIMCO политиците искат да сложат ръка върху парите на частния сектор

Основателят на най-големия облигационен фонд Pacific Investment Management Co. (PIMCO) - Бил Грос призова инвеститорите да не влагат парите си в Европа, пише Bloomberg. Според него в момента европейските лидери се опитват да сложат ръка на парите на частния сектор, защото са им необходими, за да финансират европейската икономика.

"Настоящата програма, по която се извършват публичните разходи, не е устойчива, а опитите тя да се поправи чрез усилия, които да доведат до стабилизиране на дълговата криза, ще бъдат напразни", добавя той.

Според Бил Грос в момента политическите лидери на Европа са изправени лице в лице с безпрецедентна ситуация, при която има експанзия на риска и намаление на кредитните рейтинги, което почти гарантира на онези страни, които вече са "на легло", че никога няма да бъдат изписани от "интензивното отделение".

"Дори господин Оланд в лява Франция забеляза, че частният сектор е ключов за бъдещия растеж на Европа", допълва Грос. "Той знае, че без партньорството на частния сектор, едностранното финансиране през държавно-контролираните банки неизбежно ще доведе до високо съотношение на дълг към Брутния вътрешен продукт и обратно ще върне икономиката в цикъла на рецесията", каза още той.

Кризата в Испания и Италия няма изгледи да бъде разрешена скоро, посочва Бил Грос в обръщението си към инвеститорите. Европа може да успее да свали лихвите по техните държавни облигации от 7% на 4%, но дори и да постигне тази цел, това няма да бъде достатъчно, за да могат Италия и Испания да излязат от финансовите затруднения, в които са изпаднали.

"Лихвите, които са по-високи от ръста на Брутния вътрешен продукт, отбелязван от държавите, неминуемо ще добавят върху суверенния дълг като процент от БВП, дори и бюджетите на тези страни да изглеждат балансирани. При настоящите нива на доходност, икономически ръстове и бюджетни дефицити, спредовете може да се разширяват с 2-3% за Испания и Италия:, пресмята шефът на PIMCO.

Ако ръстът на Брутния вътрешен продукт остава близък до нулата, тогава двете държави ще продължат да затъват в дълг, дори и да плащат по 4% лихва за заемен ресурс от международните пазари. Без участието на частния сектор всички усилия, включително тези през Европейския фонд за финансова стабилност и Европейския стабилизационен механизъм, ще бъдат напразни, прогнозира Грос.

Коментари: 0