Биопроизводители засаждат билкова градина в с. Гудевица

Младежите се преселват в родопско село, за да живеят сред природата

„Омайна градина” с билки започва да изграждат младежите от читалище „Бъдеще сега 2006” в малкото родопско село Гудевица, което се намира на 30 км южно от гр. Смолян. Ще се прилагат биоземеделски практики и ще се отглеждат и възстановят редки растителни видове лечебни растения. Проектът стана възможен с помощта на програма „М-Тел ЕКО Грант”, финансирана от „Мобилтел” ЕАД.

По почина на старите българи младите хора започват своя работен сезон на Гергьовден и ще завършат на Димитровден с отпразнуване на края на работната година.

Близостта до природата и различният начин на живот ги карат да се преселят от града в малко родопско село. В „Омайната градина” върху площ от около 2000 кв. м. ще бъдат засети мурсалски чай, златен корен, родопско лале, касис, мащерка, ехинацея, риган и др. В близост до тях ще бъдат заселени и няколко пчелни семейства, които са незаменими помощници във всяка градина и изключително важни за опрашването на растенията.

„Тук можем да сме истински щастливи и да отгледаме децата си близо до най-добрия учител – нашата земя” – казва един от инициаторите на проекта Теодор Василев. Той и други млади хора вече са започнали процедура по пререгистрация на личните си карти в село Гудевица.

Работата в билковата градина никога не е била толкова забавна и толкова достъпна за всеки един нас, който иска да прекара един прекрасен ден в с. Гудевица, за да научи повече за опазването и възстановяването на растителни видове в Родопите, някои от които застрашени, както и начините за тяхното култивиране. 

Коментари: 0