Бизнесът пести 300 млн. долара от по-ниската цена на газа

През 2014 г. България ще добива 20% от синьото гориво, което потребява

Бизнесът ще спести 300 млн. долара от по-ниската цена на газа. Това показват изчисленията на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщиха от пресцентъра на повереното му ведомство. Спестените разходи са следствие от договореното поевтиняване на природния газ от Русия с 20% от началото на следващата година. Добрев е убеден, че поевтиняването на синьото гориво ще се отрази и върху крайната цена на парното.

Вчера, 10 декември доставчикът "Булгаргаз" внесе заявление в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в което предлага намаление на цената на газа за първото тримесечие на 2013 г. с 9.3%. Предложението е за 660.64 лв. за 1000 куб. метра, на фона на сегашна цена от 728.34 лв., в която се включва и отстъпката от 11%, договорена през април. "Без договореното с руската страна поевтиняване на горивото, "Булгаргаз" щеше да поиска от ДКЕВР да утвърди цена на природния газ от 817.69 лв. за първите три месеца на следващата година", поясни икономическият министър. Консумацията на природен газ в България е 3 млрд. куб. м. на година.

От началото на 2013 г. България ще получава природен газ директно от "Газпром Експорт", поясни още Добрев. По сега действащия договор 98% от горивото се доставя чрез посредници. "Сериозна роля за допълнително поевтиняване на синьото гориво има както местният добив, така и диверсифицирането на източниците чрез интерконекторните връзки със съседните държави. Местната суровина е с около 35% по-евтина от вноса и усилията на държавата са насочени към увеличаването на това производство. За тази година се очаква то да е 490.1 млн. куб. м., а благодарение на находището в Девенци, от което в средата на следващата година трябва да започне добив, местното производство през 2013 г. трябва да достигне 574.7 млн. куб. м." коментира Делян Добрев. Прогнозата му е през 2014 г. страната ни да добива 655.8 млн. куб. м., или малко над 20% от вътрешното потребление.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев от своя страна отново заяви, че поевтиняването на природния газ за крайния потребител ще бъде по-голямо от предложените от "Булгаргаз" 9.3%. Конкретните числа ще станат ясни в края на следващата седмица.

Коментари: 0