Блокадата на парламента започна

Протестиращите вече 64 дни срещу кабинета "Орешарски", се събират пред Народното събрание

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Протестиращите вече 64 дни срещу кабинета "Орешарски", се събират пред Народното събрание. Днес се очаква сградата на парламента да бъде блокирана, за да не може да се гласува отхвърлянето на ветото върху актуализацията на бюджета.

Към 8 ч. полицейското присъствие е засилено. Докарани са специализирани полицейски сили и жандармерията е в готовност да се намеси, ако се стигне до ексцесии. Достъпът до сградата е блокиран с тежки заграждения. Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно.

Снощи традиционното шествие в столицата премина спокойно. Недоволни раздаваха фалшиви банкноти, с които подканяха хората да се включат в днешната окупация. Така те символично показаха, че не са платени протестиращи, а се включват в акциите доброволно.

От Държавната агенция за закрила на детето обявиха като опасна тенденцията за участие на деца в демонстрациите. На среща с МВР от агенцията декларираха готовност за съвместни действия с Министерството на труда и социалната политика с цел спазване на правата на децата и защитата им от нерегламентирано въвличане в мероприятия, които могат да застрашат физическото, психическото и интелектуалното им развитие.

Продължават и контрапротестите в защита правителството на Орешарски. Очаква се след 8 сутринта протестиращи да се съберат пред президентството. Според тях с ветото върху актуализацията на бюджета държавният глава Росен Плевнелиев се е намесил в изпълнителната власт и така е нарушил закона.

Подкрепи Economic.bg