Блокът на „Белене“ отива в Турция

6118 ~ 2 мин. четене

Неизползваното оборудване за АЕЦ "Белене" ще бъде дадено на друга страна, например Турция. Това каза шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.

Според "Газета.ру" все още обаче не се знае как ще реагират турските власти на подобно решение и дали ще искат да вземат оборудване, от което се е отказала друга страна. Турция смята да строи АЕЦ "Аккую" с руска помощ като срокът за построяване на първите блокове е 2019 г.

Според "Газета.ру" това е една от възможностите за използване на реактора, който вече е подготвен за АЕЦ "Белене". Другата версия е, че реакторът ще бъде монтиран в АЕЦ "Козлодуй". Но според изданието това е почти невероятно. "Тази версия е създадена само за да се прикрие петното от репутацията на "Росатом". Тя е невъзможна, защото е нужно да се разработи напълно нов проект, да се проведат всевъзможни експертизи и още веднъж да се сблъска с съпротивата на обществото. За това ще са нужни поне десет години. Едва ли някой ще иска да чака толкова дълго време", пише "Газета.ру"

Провалът на проекта "Белене" беше предречен нееднократно, пише още изданието. "Но "Росатом" не искаше да чуе, защото възможността да построи първата АЕЦ по руски проект на територията на Евросъюза беше прекалено съблазнителна", пише още в сайтът. Според изданието след аварията в АЕЦ "Фукушима" е станало пределно ясно, че не всички проекти, които се намират в стадий на планиране или дори на етап реализация, ще бъдат осъществени. Още тогава се появиха първите съобщения, че в сеизмологични зони подобни планове ще бъдат прекратени. За най-проблемни точки бяха отбелязани "Белене" в България, "Аккую" в Турция и възможен проект в Армения. 

Според изданието "Росатом" може да излезе от положението като откаже всички проекти, които са в земетръсни зони.
"Агенство Бизнес Новостей" пък отбелязва, че България все още не е уведомила официално "Росатом", че се отказва от АЕЦ "Белене".

Подкрепи Economic.bg